Kattengedrag

 Kattengedrag

Leuk u op onze website te mogen verwelkomen!

Mijn naam is Miriam Kessenich. Naast paraveterinair dierenartsassistente en hobbyfokster van de Brits Korthaar, heb ik de opleiding tot kattengedragstherapeute aan de Martin Gaus Academie in Lelystad gevolgd, niet om direct gedragstherapeute te worden maar puur om de ingewikkelde kattentaal te leren begrijpen.

De voornaamste reden waarom ik deze opleiding ben gaan volgen, was het merken van spanningen tussen mijn eigen katten (Djoy en Gwen) en het niet kunnen snappen van de “kattentaal”. Ik voelde spanning maar kon niet plaatsen waar dit aan lag. Heel erg frustrerend, want voor je gevoel kun je niets doen. Wat ben ik blij dat ik de opleiding ben gaan volgen; er gaat werkelijk een wereld voor je open! Katten zijn echt fantastisch, spreken een voor hun heldere/duidelijke taal en zijn uitermate slim! Ik heb nog meer waardering voor deze diersoort gekregen! Veel probleemgedrag ontstaat ook uit onwetendheid door de mens (sprekend uit eigen ervaring). Door je te gaan verdiepen in de kattentaal, natuurlijk kattengedrag en de kat zijn noodzakelijke behoeften in de menselijke maatschappij, kan een hoop probleemgevend gedrag worden voorkomen. “Probleem”gedrag zoals wij dat als mensen vaak ervaren en noemen (onzindelijkheid/overmatig miauwen/agressie /krabben aan meubels etc.) is voor de kat nogal eens normaal (natuurlijk) gedrag in reactie op een situatie die voor het dier stress oplevert/onvoorspelbaar is, of onnatuurlijk is. Ook een verkeerde/geringe huisvesting kan voor problemen zorgen, met name als we het hebben over een meerkats-huishouden. Gezondheid, karakter, rasgebondenheid, socialisatie, leerprincipes, omgeving/veranderde situaties in huis en noem maar op. Het kan allemaal een rol spelen bij het ontstaan van een gedragsprobleem.
Ik wil hiermee aangeven hoe belangrijk het is om jezelf te verdiepen in de kat, zijn gedrag en zijn behoeften, voordat je overgaat tot de aankoop van dit prachtige dier.
Koop niet puur en alleen een kat aan de hand van zijn uiterlijk. Belangrijker; kies het KARAKTER dat bij je past! Schoonheid vervaagd met de jaren, echter karakter is blijvend!….net als bij mensen 🙂

Als u vragen heeft over gedragszaken zoals: aanschaf van de kat, huisvesting, introductie van katten, socialisatie of eventuele zaken aangaande de dierenarts (waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van een kat/kitten qua entingen/ontworming etc.) kunt u mij gerust bellen of mailen.

> Bij Wellensiek Dierenartsen in Nijkerk (www.wellensiek.nl) houd ik tevens ook kittenconsulten, voor een ieder die graag meer informatie over de aanschaf, het gedrag of het houden van een kitten/kat wil hebben.

Translate »